LOADING

The Passage

London SW1

  • Address: 1E, St Vincent's Centre, Carlisle Place, London, SW1P 1NL
    Client: The Passage

    Just around the corner from London's Victoria Station lies a building complex which houses the Homelessness charity, The Passage. First constructed in 1863 as a girls’ orphanage and night school, the complex of buildings has been renovated by BuckleyGrayYeoman to meet the ever increasing demands of providing adequate care for the homeless people of London. The newly refurbished building enjoys much taller ceilings through the removal of a 1950’s mezzanine floor, allowing natural light to flood in from the new fully glazed Winter Garden and Canteen. The fully refurbished exterior walls now represent a building of quality including areas such as a computer training suite and a medical centre. Peeling back the layers of previous ad-hoc additions to the interior spaces has let the building breathe and allow BuckleyGrayYeoman to completely revise the flow and orientation of the building resulting in a more coherent and intuitive layout. The renovation project also includes the upgrade of 16 self contained apartments, a community garden, a gym, a music room, a conference facility, a women’s refuge centre and office space for The Passage charity to run from.

    Short listed: AJ Retrofit Awards 2016, Civic Trust Awards 2016, BluePrint Awards 2016, SBID International Design Awards 2016
    Photo Credits: Dirk Lindner
back