LOADING

Central Cross

London W1

  • Address: Chinatown, London W1
    Client: Shaftesbury

    Our work at Central Cross dramatically improves the ground-level retail frontage of an existing building by infilling a previously dark and cluttered colonnade to improve the streetscape of Charing Cross Road, enhance Newport Court - an important pedestrian route which acts as the gateway to Chinatown, and reconfigure Newport Place – a large public square which acts as the main meeting point within Chinatown. 

    We felt that well-designed, contemporary shopfronts would contribute to the improved character and appearance of the building and to the conservation area as a whole. We sought to develop a design that was modern and sophisticated whilst ensuring the rich East Asian cultures of the area were respected.

    The scheme makes a significant contribution to improving an area of public realm within central London by enlivening Newport Place and improving the entrance experience at the eastern end of Chinatown. The pedestrianisation of the square has been achieved by the removal of the service road and reducing the number of service and refuse vehicles using the narrow streets. 

    Altogether our work reconfigures 32,000sqft of retail and 13,500sqft of restaurants within the 1970s Newport Sandringham building. We have provided a sustainable form of development through the re-use of developed land and utilising the principles for low-energy consumption. The scheme is the first stage in the ongoing development of the area as part of Westminster City Council’s Chinatown Design Strategy. Developed in conjunction with The Prince’s Trust, the next stage will develop Newport Place further with an authentic Chinese Pavilion and Living Green Wall. 

     

    Photo Credits: Dirk Lindner, Luke Hayes
back