LOADING

72 Broadwick Street

  • Address: 72 Broadwick Street, London, W1F 9EP
    Client: Shaftesbury PLC

    72 Broadwick St forms a major urban block on the junction of Carnaby and Broadwick St and will continue to offer a range of uses including offices, restaurants, a gym, retail and residential apartments after extensive renovation. In June 2019 BuckleyGrayYeoman was granted planning consent for the major refurbishment of 70,000 sq ft of mixed-use space on behalf of Shaftesbury PLC.

    The consented proposal for the six storeys plus basement of 72 Broadwick Street retains the complex mix of uses housed within the building, including ground floor retail and restaurants, offices, a 3000 sq m gym and residential apartments on the upper storeys. At ground level the new building has significant retail frontage facing onto Carnaby, with office entrances on Broadwick Street. The scheme also includes the removal of an existing service road, which will create an improved pedestrian route into Carnaby.

    Work on the building, which includes a comprehensive upgrade of the interior spaces and recolouring the existing brickwork, will be phased to avoid disrupting trade in the retail units on the ground floor, which will remain in operation during the refurbishment.

    Residences on the upper storey of the building will sit beneath a series of pitched volumes that rise and fall to create a new roof profile. Conceived as the ‘crown’ to the building, the new bronze- coloured roof will extend to cover terraces which will afford panoramic views across Soho.

    Shaftesbury PLC’s brief for 72 Broadwick Street was to create a high quality, accessible mixed-use building and improve the visual appearance of the existing building, bringing it into line with the quality envisioned for the future of Carnaby.

    The work will involve a full upgrade of the accommodation within the building, with opportunities taken to improve the energy performance of the building as well as access to daylight and other factors that address the wellness of office occupiers. New cycle parking and end of journey facilities will be provided in the basement to encourage active travel to and from the building.

    The design will also modify the access to a service yard on the ground floor that will improve the servicing to the site as well as access to the existing UKPN electricity substation.

back